Koilonychia - "lyžičkovité nechty"

Koilonychia alebo "lyžičkovité nechty" sú nechty rastúce smerom nahor. Takéto nechty môžu mať niekoľko príčin. Niekedy ide o genetickú záležitosť, ale môže to tiež signalizovať zdravotný problém. Ak vás tento problém trápi, tu je niekoľko krokov, ktoré môžete zvážiť:

1. Udržujte nechty krátke a správne zastrihnuté:

Pravidelne si nechty zastrihujte a snažte sa ich tvarovať tak, aby mali rovný okraj. Kratšie nechty sú menej náchylné na rast nahor.

 

2. Používajte hydratačné krémy a oleje:

Suché nechty môžu byť viac náchylné na deformácie. Používanie hydratačného krému a nechtových olejov môže zlepšiť zdravie nechtov a nechtových kožičiek.

.
.
.
.

 

3. Vyhnite sa častému namáčaniu rúk vo vode:

Ak ruky často namáčate do vody alebo používate čistiace prostriedky, môžete si poškodiť nechtovú platničku. Používajte rukavice pri upratovaní alebo umývaní riadu.

.
.
.
.

4. Zvážte zmeny v strave:

Nedostatok niektorých vitamínov a minerálov, najmä železa, môže spôsobiť deformácie nechtov. Zvážte doplnenie železa, vitamínu B12, zinku alebo iných látok, ktoré podporujú zdravý rast nechtov.

 

5. Zdravotná kontrola:

Ak nechty začali rásť nahor náhle, alebo sa to zhoršuje, je dobré navštíviť lekára. Niekedy môže rast nechtov nahor signalizovať zdravotný problém, ako je anémia, ochorenie štítnej žľazy alebo nedostatok živín.

 

6. Kozmetické riešenia:

Ak vás trápi vzhľad nechtov, môžete vyskúšať pravidelnú manikúru alebo úpravu nechtov gélmi či akrylmi. To vám pomôže maskovať tvar nechtov a môže dočasne upraviť ich rast.
Ak máte pocit, že za tým môže byť nejaký zdravotný problém, odporúčam navštíviť dermatológa alebo praktického lekára, ktorý vám môže poradiť, či nie je potrebná ďalšia liečba.